Dela nyhet
Intervju med vår nya tränare Rickard Gustafsson
2 nov 2022 0 kommentarer
.jpg?0)
Igår blev det klart med ny huvudtränare för Djurgården Innebandys herrelitlag i Allsvenskan Norra, Rickard Gustafsson. Hemsidan fick en intervju med Rickard, eller ”Rille” som han också kallas.
Vem är Rickard "Rille" Gustafsson?
Jag är 52 år, från Huddinge och arbetar som kvalitetsansvarig på en bilverkstad.
Jag har hållit på med innebandy sedan 80-talet, då först som målvakt. Det var annorlunda då, man hade varken skor eller hjälm, utan man ställde sig i mål med Sockiplast1 och WCT-byxor. Men jag överlevde, kunde Honken2 spela utan hjälm, så…
Tränare har jag varit alltsedan 1990 då jag 20 år gammal tog mitt första tränaruppdrag för ungdomar när Huddinge IBS startades. Sedan dess har jag hållit på och tränat lag på alla nivåer; ungdom, juniorer, herrar och damer. Jag har bl.a. tränat Tyresö Trollbäckens Herrjuniorer, Huddinge IK:s damlag i SSL, Tullinges herrlag i div. 1 och Allsvenskan, och nu senast i början av den här säsongen i Åkersbergas damlag i SSL.
Du har ju som sagt tränat FBI Tullinges herrar i samma serie som DIF – Allsvenskan Norra – i sex säsonger.
Ja, fast första året med Tullinge var i division 1. De hade då misslyckats tre år i rad i kvalet till Allsvenskan, när jag kom in som tränare och fick uppdraget att ta sig upp på två år och lyckades redan första året. Så fem säsonger i Allsvenskan Norra, totalt sex säsonger med Tullinge.
Vad ser du för skillnader och likheter med tiden i Tullinge med ditt nya uppdrag i Djurgården?
Inte mycket likheter. FBI Tullinge är en familjär förening som funnits länge, en av Stockholms äldsta föreningar med bred verksamhet på senior, junior- och ungdomssidan. I alla fall utifrån har jag upplevt att a-laget i Djurgården fört en mer isolerad tillvaro.
Djurgården har nog också som målsättning att vara en förening med bred ungdoms- och juniorverksamhet för både pojkar och flickor, men kanske som du säger inte har lyckats lika bra som t.ex. Tullinge. Vad har du för tips för att uppnå det?
Det är viktigt också som ledare i seniorlagen att ha koll på juniorlagen. I Tullinge var jag och tittade på minst 5-6 matcher i Juniorallsvenskan och HJ-serierna per säsong.
Nu har DIF spelat sex matcher i Allsvenskan Norra, förlorat fem, varav flera med ganska stora siffror, och parkerar näst sist i tabellen – fem poäng från den niondeplats som ger förnyat kontrakt. Hur ser du på att kastas in som ny tränare i detta kritiska läge, när laget rätt snabbt måste börja plocka poäng för att inte tåget ska gå?
Man måste både släcka bränder men också bygga på lång sikt. Först gäller det att sätta grunderna i försvarsspelet så att spelarna känner en trygghet, så att vi slutar släppa in så enkla mål bakåt.
Men jag har också varit med tidigare om att vända en säsong som startat dåligt. Första säsongen i Allsvenskan med Tullinge hade vi också 3 poäng efter sex omgångar och alla sa att vi skulle åka ut, vi förlorade bl.a. med 14-1 mot Hagunda i fjärde omgången. Men vi gjorde om hur vi spelade och tog sedan 29 poäng på de 16 sista omgångarna, 32 totalt. Jag har varit med om det förut och tror fullt ut att det ska gå att göra den härgången också. Jag tror på det jag gör och sedan gäller det att få med sig spelarna, skapa en träningskultur. I Tullinge var vi inte bästa laget, men vi var bäst tränade och det förde oss långt.
Jag tycker samtidigt det ska bli riktigt kul att ta över Djurgården nu. Jag skulle kanske egentligen sluta som tränare efter att ha fått sparken från Åkersberga, men jag kände att jag har några år mer att ge och då passade det här bra.
Vad kommer vi kunna se för förändringar i Djurgårdens spel med dig som huvudtränare?
Ett tydligare försvarsspel, att spelarna vet mer hur de ska agera, framför allt med boll. Jag har studerat de sex matcher som spelats och sett att laget i anfallsspelet ger vi bort för mycket bollar och i försvarsspelet inte hjälper målvakt och backar tillräckligt – det vill jag försöka ändra på. Men inget revolutionerande spelsätt eller så, grunden kommer vara en trygg och enkel 2-1-2.
Och så kommer man att märka att jag låter mycket i båset.
Första matchen för dig som huvudtränare blir mot seriefavoriten Nykvarn 20 november Hur ser du på det?
Ja, den matchen kan vi spela lite grann utan press och få se ett första test på hur det vi försöker bygga upp med försvarsspelet sitter.
Nästa match är mot ditt gamla lag FBI Tullinge som just nu ligger på nionde plats, precis ovanför nedflyttningsstrecket. En ”måste”-match för DIF?
Ja, det är en match som vi i alla fall bör ta poäng i, för att känna att vi är med i racet igen.
Hur kommer det kännas att ställas mot Tullinge, som du tränade så sent som förra säsongen?
Nervöst stå på andra sidan i båset, jag känner ju ledarna och de flesta spelarna, har haft många av dem i 2-6 år. De har ändrat lite med Jonas Pettersson som tränare, de ligger högre upp i försvarsspelet. Men det är svårt att spela högt försvarsspel, det kräver mycket energi och taktik. Men de har ju nu några veckor på sig liksom vi att slipa på spelet, så det ska bli spännande när vi är där.
Stockholm fostrar många bra innebandyspelare och går t.ex. ofta långt i Distriktslags-SM för 16-åringar, men har svårt att etablera lag i högsta serien SSL för herrar, och de bästa spelarna från Stockholm flyttar i seniorålder till SSL-lag ute i landet. Vad är dina tankar om hur Stockholm kan förbättra sin position inom herrinnebandyn?
Man behöver jobba långsiktigt som förening och skapa band med andra föreningar i Stockholm, för att också bli accepterad när man väl går upp i SSL. I Stockholm har vi ett brett utbud av olika nivåer att spela på och att det finns fler andra saker som lockar än det finns i Kalmarsund, Mullsjö och Växjö. Spelare stannar hellre kvar i sina föreningar i lägre divisioner än söker sig till lagen som går upp. Det är för få i Stockholm som vill och kan lägga ner det jobb som krävs, de som vill och kan flyttar till föreningar ute i landet där det finns näringsliv som sponsrar och skapar helhetspaket för spelarna ekonomiskt och tidsmässigt.
Kanske var det tur att vi inte gick upp i SSL med Tullinge pandemisäsongen 19/20 när serien avbröts när vi låg tvåa och Thorengruppen som låg etta gick upp utan kval. Det är kostsamt att spela i SSL, och det krävs mycket insatser för att få det att gå runt med publik och sponsorer. Det är också svårt att få tillräckligt med publik till innebandyn i Stockholm, trots större befolkningsunderlag. Det är för mycket annat som drar i Stockholm, t.ex. med tre framgångsrika fotbollslag som spelar i Europa.
Det föreningarna i Stockholm kan bli bättre på är att marknadsföra att man spelar matcher, t.ex. via sociala medier. det borde många föreningar bli bättre på. Sedan måste man ju också skapa en attraktiv produkt, genom att vinna matcher. Och det är min uppgift nu för Djurgården.
Tack Rille och stort lycka till!
Tack!
Fotnoter
För våra spelare och andra födda detta årtusende, kanske några företeelser i intervjun behöver förtydligas:
Kommentarer